Unesco Vlaanderen

UNESCO verwelkomt nieuwe lidstaat

Gepubliceerd op 30/10/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

Zuid-Soedan is de 194ste lidstaat van UNESCO. 's Werelds jongste natiestaat ratificeerde de Constitutie van UNESCO op 27 oktober 2011. Een dag later werd de vlag van Zuid-Soedan gehesen naast deze van de 193 andere lidstaten van UNESCO.

Tijdens de plechtigheden zei de minister van Cultuur, Jeugd en Sport van Zuid-Soedan, Cirino Hiteng Ofuho, "we roepen de lidstaten van UNESCO op om ons jonge land te blijven steunen zodat we onze burgers kunnen helpen om hun achterstand op de rest van de wereld goed te maken op het gebied van het beheer van cultureel erfgoed, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. [...] De nieuwe Republiek Zuid-Soedan belooft om een actief lid te zijn van UNESCO en haar wereldwijde familie van naties."

Bij haar verwelkoming van UNESCO's nieuwste lidstaat, wees directeur-generaal Irina Bokova er op dat de "acht miljoen inwoners van Zuid-Soedan voor enorme uitdagingen staan." Ze beloofde dat "UNESCO schouder aan schouder zal staan met de bevolking van Zuid-Soedan om het onderwijssysteem uit te bouwen en hulp te bieden bij het opleiden van leerkrachten en andere onderwijsprofessionals."

Volgens het UNESCO Education for All Global Monitoring Report, voorgesteld in Juba in juni 2011, volgen meer dan een miljoen kinderen geen basisonderwijs. Dit betekent dat amper de helft van de jonge kinderen in het land basisonderwijs volgt. Bovendien kent het land de laagste inschrijvingsgraad ter wereld in het secundair onderwijs en kan amper 8 procent van de vrouwen lezen en schrijven.

UNESCO's Internationaal Instituut voor Onderwijsplanning (IIEP) en UNICEF zijn door de onderwijsminister van Zuid-Soedan gevraagd om een plan op te stellen om te beantwoorden aan de onderwijsnoden van het land.