Unesco Vlaanderen

Unesco voltooit herstel van 280 onderwijsinstellingen in Beiroet

Gepubliceerd op 29/03/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Anderhalf jaar na de zware explosies in Beiroet, is Unesco klaar met het herstel van de 280 getroffen onderwijsinstellingen.

Twee explosies verwoestten op 4 augustus 2020 delen van Beiroet, waarbij 80% van de infrastructuur van het stadscentrum werd verwoest of beschadigd, waaronder 280 onderwijsinstellingen. Minstens 85.000 leerlingen konden niet meer naar school. Vlak na deze tragedie ging Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, naar Beiroet om het ambitieuze internationale initiatief Li Beirut ('Voor Beiroet' in het Arabisch) te lanceren ter ondersteuning van de Libanese bevolking en het herstel van de stad.

Unesco en haar partners deden onmiddellijk een beroep op donoren en kregen 35 miljoen dollar bijeen: de totale kosten van de behoeften. Dankzij deze fondsen gingen de herstellingswerken snel van start. En ondanks de pandemie ging het werk door totdat het op 28 maart 2022 was voltooid.

Er zijn 280 onderwijsinstellingen hersteld, waarvan 228 scholen, 32 universiteiten en 20 opleidingscentra. Unesco leverde ook uitrusting en meubelstukken aan universiteiten en openbare scholen, en voerde restauratiewerkzaamheden uit in elf schoolbibliotheken in de stad, leidde bibliothecarissen en leraren op en verzamelde boeken.