Unesco Vlaanderen

Verenigde Staten verlaten Unesco

Gepubliceerd op 12/10/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco betreurt de beslissing en noemt het een verlies voor het multilateralisme.

De Verenigde Staten trekken zich terug uit Unesco. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt op 12 oktober 2017. Volgens een mededeling is de beslissing genomen omwille van de Amerikaanse bezorgdheid over de achterstallige betalingen aan Unesco, de nood aan fundamentele hervormingen binnen de Organisatie en de anti-Israëlische vooringenomenheid van de Organisatie.

De Verenigde Staten stopten in 2011 reeds met het betalen van hun lidmaatschapsbijdrage aan Unesco. De aanleiding was het toetreden van Palestina tot Unesco. Volgens de Amerikaanse wetgeving mag het land geen organisaties financieren waarvan Palestina lid is.

De terugtrekking van de Verenigde Staten treedt in werking op 31 december 2018. De Verenigde Staten zouden wel als waarnemer betrokken willen blijven bij Unesco om hun standpunten en expertise te kunnen blijven delen.

Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, betreurt de beslissing van de Verenigde Staten. Ze noemt het niet alleen een verlies voor Unesco maar ook voor de Verenigde Naties en het multilateralisme.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten Unesco de rug toekeren. Het land trok zich in 1984 terug uit de Organisatie en sloot zich in 2003 opnieuw aan.

Lees de volledige reactie van Unesco directeur-generaal Irina Bokova op de beslissing van de Verenigde Staten om Unesco te verlaten.