Unesco Vlaanderen

Verontwaardiging over aanslag op de gouden moskee van Samarra

Gepubliceerd op 14/06/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, reageert geschokt op het opblazen van de minaretten van het Al-Askarischrijn in de Iraakse stad Samarra. Het schrijn is een van de heiligste sjiitische plaatsen in Irak. De aanslag van gisteren is niet de eerste keer dat de moskee als doelwit gekozen wordt. Op 22 februari 2006 was er een aanslag op de beroemde gouden koepel van de moskee, die daardoor gedeeltelijk instortte. Meteen volgde een golf van sektarisch geweld die nog altijd voortduurt en al aan duizenden mensen het leven kostte.

"Ik veroordeel deze nieuwe aanslag in Samarra ten stelligste en roep de hoogste Iraakse religieuze leiders en nationale autoriteiten op tot kalmte om verdere daden van sektarisch geweld te vermijden. Erfgoed is onze erfenis van het verleden, waar we vandaag voor leven en die we doorgeven aan toekomstige generaties. Cultureel en spiritueel erfgoed zijn een onvervangbare bron van leven en inspiratie en elke aanslag ertegen is een aanslag tegen de menselijkheid en het interreligieus begrip," zo laat Matsuura optekenen.

De directeur-generaal herhaalde dat de UNESCO vastberaden blijft om samen met de Iraakse regering te werken aan de bescherming en restauratie van het historische, spirituele en culturele erfgoed van Samarra.

"De UNESCO blijft nauw samenwerken met de Iraakse autoriteiten aan de heropbouw van het land om het pad te effenen voor nationale verzoening, gebaseerd op het respect voor de verschillende culturele en religieuze overtuigingen onder de Iraakse bevolking," aldus Matsuura.

Eerdere aanslagen in Samarra richtten ernstige vernielingen aan aan de top van de minaret van de Al-Mutawakkilmoskee en veroorzaakten de instorting van de 68 meter hoge gouden boog van het Iman Ali-Hadischrijn. De bomaanslag van gisteren vernielde de twee 36 meter hoge minaretten van het Al-Askarischrijn.