Unesco Vlaanderen

Virtueel werelderfgoed paviljoen

Gepubliceerd op 15/01/2001 door Unesco Platform Vlaanderen

De UNESCO lanceerde een virtueel werelderfgoed paviljoen, volledig gewijd aan het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld, als onderdeel van de Internet Fair 2001 (INPAKU): een online evenement georganiseerd door de Japanse regering om het internet te promoten. De nieuwe site wil de allernieuwste technologie aanwenden om de enorme verscheidenheid van 's werelds culturen beter bekend te maken bij de wereldbevolking.

De volledig tweetalige website (Engels en Japans) maakt het onder meer voor het eerst mogelijk om een virtueel bezoek te brengen aan het eiland Gorée (Senegal): de historische site aan de westkust van Afrika van waar honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen op de boot richting slavernij gezet werden.

De werelderfgoedkaart van de site biedt informatie over de verschillende lopende projecten en campagnes van de UNESCO met betrekking tot zowel het tastbare als niet-tastbare erfgoed van de mensheid. Ook alle sites ingeschreven op de vermaarde werelderfgoedlijst van de UNESCO worden in kaart gebracht.

Daarnaast zet de website de bezoeker op weg naar andere sites over het behoud van erfgoed en biedt ze een virtuele bibliotheek en een interactieve zone van waaruit bijvoorbeeld elektronische postkaarten kunnen worden verstuurd.

Het nieuwe werelderfgoed paviljoen kan bezocht worden op

http://www.inpaku.unesco.org