Unesco Vlaanderen

Vlaanderen helpt Cubaans duikersparadijs beschermen

Gepubliceerd op 07/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft tijdens zijn bezoek aan Cuba steun toegezegd aan de bescherming van het duikersparadijs Jardines de la Reina, dat bestaat uit meer dan zeshonderd eilanden en riffen. Bedoeling is om het nationaal park uiteindelijk te laten inschrijven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bourgeois had in Havana een onderhoud met minister van Cultuur Julian Gonzalez Toledo. De minister-president beloofde zo'n 45.000 euro uit het Vlaams Unesco Trustfonds. Met het geld zal een beheersplan worden opgesteld voor het nationaal park.

"Door de klimaatverandering, de vervuiling en de overbevissing staat het fragiele ecosysteem van riffen wereldwijd onder druk", zegt de minister-president. "Als dit unieke natuurpark op de lijst van het werelderfgoed wordt ingeschreven, kan het worden gevrijwaard voor toekomstige generaties. De eerste stap in aanloop naar de opname is de opmaak van een beheersplan."

Het initiatief om Jardines de la Reina op weg te helpen naar een inschrijving op de Werelderfgoedlijst sluit aan bij de steun die Vlaanderen via het Vlaams Unesco Trustfonds verleent aan het Mariene Werelderfgoedprogramma van Unesco. Dat programma ijvert specifiek voor betere bescherming en beheer van uitzonderlijke mariene gebieden.


Het Mariene Werelderfgoedprogramma van Unesco

De Vlaamse Unesco Trustfondsen