Unesco Vlaanderen

VN op Expo 2005

Gepubliceerd op 29/06/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

Van 25 maart tot 25 september zet de wereld zichzelf in het uitstalraam tijdens Expo 2005 in het Japanse Aichi. Ook de Verenigde Naties willen er zich van hun beste kant tonen. Het paviljoen van de VN zal opgebouwd worden rond de verschillende facetten en rijkdommen van de culturele diversiteit en zal passen binnen het algemene thema van de wereldtentoonstelling: De wijsheid van de natuur.

Verschillende agentschappen van de Verenigde Naties zullen een bijdrage leveren via onder andere multimedia presentaties, speciale evenementen, film, educatieve initiatieven en entertainment. De UNESCO zal het geheel coördineren want "het is één van haar basistaken om een vruchtbare culturele diversiteit te bevorderen door niet alleen een betekenis te geven aan onze onderlinge verschillen maar bovenal door datgene aan te duiden dat we gemeenschappelijk hebben en dat ons allen tot de mensheid doet behoren," aldus de directeur-generaal van de Organisatie Koïchiro Matsuura.

Het paviljoen zal niet alleen de culturele diversiteit vieren maar ook aandacht besteden aan onderwerpen zoals biodiversiteit, de relatie tussen de mens en de omgeving waarin hij woont en werkt, en verschillende vredesinitiatieven in de kijker plaatsen. Bedoeling is de bezoekers een beeld te geven van de verscheidenheid van de werking van het VN-systeem in de hoop dat ze buiten wandelen met een beter begrip en meer waardering voor de inspanningen die er geleverd worden om de harmonie en de rechtvaardigheid in de wereld te bevorderen.