Unesco Vlaanderen

Vrijwilligers gezocht voor werelderfgoed

Gepubliceerd op 12/04/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Jongeren kunnen aan de slag op werelderfgoedsites om mee te werken aan conservering en bescherming.

Het Werelderfgoedcentrum van Unesco blaast dit jaar tien kaarsjes uit voor zijn programma om jongeren te mobiliseren voor de bescherming van erfgoed. Vrijwilligers kunnen tussen mei en november 2017 aan de slag bij één van de 51 projecten op 50 werelderfgoedsites in 32 landen.

Projecten over de hele wereld

De projecten waarvoor plaatselijke en internationale vrijwilligers zich kunnen inzetten, brengen mensen samen op opmerkelijke plekken zoals de Vajrayogini-tempels van de Kathmandu-vallei in Nepal, de 16e eeuwse kloosters op de hellingen van Popocatepetl in Mexico, de parken en tuinen van het klassieke Weimar in Duitsland, de toppen van de Rwenzori-bergen in Oeganda, enz. Het is een kans om basisvaardigheden op te doen met betrekking tot conservering en restauratie. Deelnemers leggen ook contact met lokale gemeenschappen die betrokken zijn bij het beheer en de bescherming van werelderfgoedsites.

Hoe meedoen?

Wie het voelt kriebelen om de handen uit de mouwen te steken op een werelderfgoedsite, vindt op de website van het Unesco Werelderfgoedcentrum een overzicht van de projecten die openstaan voor vrijwilligers. Voor elk project is er een fiche met uitleg en contactgegevens. Geïnteresseerden nemen rechtstreeks contact op met de organisatoren voor verdere informatie over het deelnemen aan projecten.

Wie de uitdaging aangaat, bieden we graag een forum om zijn of haar ervaringen te delen. Laat ons dus zeker weten als je ergens aan de slag gaat om je steentje bij te dragen tot de bescherming van werelderfgoed.