Unesco Vlaanderen

Vrouwen voor bijen: de positie van vrouwen versterken en de biodiversiteit ondersteunen

Gepubliceerd op 08/03/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en het Franse parfumhuis Guerlain werken samen om de bijenbevolking in biosfeergebieden uit te breiden. Daarmee willen ze de biodiversiteit en de voedselvoorziening bevorderen. Op de Internationale Vrouwendag kondigen ze een nieuw project aan dat vrouwen zal opleiden tot imkers. Angelina Jolie is meter van het programma.

De komende vijf jaar zullen er telkens tien vrouwen een maand lang een training volgen in Frankrijk, waarna ze in hun thuisland hun eigen bijenkasten kunnen houden. Ze zullen ook leren hoe ze via de bijen een bedrijf kunnen uitbouwen en de lokale economie stimuleren.

De eerste twee jaar zullen vrouwen uit Bulgarije, Cambodja, China, Ethiopië, Frankrijk, Italië, Rusland, Rwanda en Slovenië aan het project deelnemen.

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie is meter van het project. Ze zal de imkers ontmoeten en hun vooruitgang opvolgen: “Wanneer vrouwen vaardigheden en kennis opdoen, is hun instinct om anderen te helpen. Ik ben verheugd om de vrouwen van over de hele wereld te ontmoeten die aan dit programma deelnemen. Ik kijk er naar uit om ze te leren kennen en meer te weten te komen over hun cultuur en omgeving en de rol die bijen daarin spelen. Ik hoop dat de training hun onafhankelijkheid, hun levensonderhoud en hun gemeenschappen zal versterken.”

Biosfeergebieden zijn beschermde gebieden waar het Mens- en Biosfeerprogramma (MAB) van Unesco werkt aan economische ontwikkeling in harmonie met de natuur.