Unesco Vlaanderen

Waarschuwingssysteem voor tsunami's geëvalueerd

Gepubliceerd op 13/09/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

De Intergovernmental Coordination Group for the Pacific Tsunami Warning and Mitigation System komt van 17 tot 20 september 2007 samen in Ecuador. De leden van Groep zullen daar het waarschuwingssysteem voor tsunami's in de Stille Oceaan bespreken. Ze zullen bekijken of er vooruitgang is geboekt in het versterken van het systeem. Daarnaast komen mogelijke manieren aan bod die het publieke bewustzijn omtrent tsunami's kunnen vergroten.

Tsunami's kunnen op elke oceaan voorkomen, maar de westkusten van Zuid-Amerika zijn meer kwetsbaar. Vooral de kusten van Ecuador en Colombia lopen gevaar, omdat beide landen in de zone van twee aardplaten liggen. In 1979 bracht een aardbeving een tsunami teweeg die 200 mensen in Colombia de dood injoeg.

Het Pacific Tsunami Warning System (PTWS) is in 1965 door de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van de UNESCO opgericht. Momenteel maken 26 landen er gebruik van. Het programma levert informatie over naderende tsunami's, geeft adviezen om de impact te beperken, leidt experts op en verhoogt het publieke bewustzijn. Het systeem diende als voorbeeld voor tal van andere regio's.