Unesco Vlaanderen

Weer meer journalisten vermoord in 2022

Gepubliceerd op 17/01/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Vorig jaar zijn wereldwijd 86 journalisten en mediamedewerkers vermoord volgens gegevens van Unesco. Een verontrustende piek na de dalende trend van de afgelopen jaren.

“Na verschillende jaren van opeenvolgende dalingen is de sterke stijging van het aantal vermoorde journalisten in 2022 alarmerend. De autoriteiten moeten hun inspanningen opvoeren om deze misdaden te stoppen en ervoor zorgen dat de daders worden gestraft, want onverschilligheid is een belangrijke factor in dit klimaat van geweld”, aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco.

De piek in moorden in 2022 markeert een dramatische omkering van de positieve trend van de afgelopen jaren: van 99 moorden in 2018 was het aantal gedaald tot een gemiddelde van 58 moorden per jaar in de periode van 2019 tot 2021.

Meer dan de helft van alle moorden wereldwijd gebeurde in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De dodelijkste landen waren Mexico (19 moorden), Oekraïne (10) en Haïti (9).

Ongeveer de helft van de gedode journalisten werd vermoord buiten de diensturen, bijvoorbeeld op reis, thuis of op parkings en andere openbare plaatsen waar zij geen opdracht hadden. Dit is een voortzetting van een trend in de afgelopen jaren en betekent dat journalisten nergens veilig zijn.

Hoewel er de afgelopen vijf jaar enige vooruitgang is geboekt, blijft de straffeloosheid voor moorden op journalisten met 86% schokkend hoog, waardoor het werk van journalisten wordt ontmoedigd en de vrijheid van meningsuiting wereldwijd in gevaar komt. Dit bewijst dat er internationaal dringend meer werk moet worden gemaakt van de bestrijding van straffeloosheid.