Unesco Vlaanderen

Werelddag van de Oceanen

Gepubliceerd op 31/05/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

Sinds vorig jaar erkennen de Verenigde Naties 8 juni als de Werelddag van de Oceanen, een dag om stil te staan bij al wat de oceanen ons te bieden hebben maar ook bij hoe die rijkdom bedreigd wordt.

Dit jaar staat de Werelddag van de Oceanen in het teken van het leven in de oceanen. Leven dat bedreigd wordt door vervuiling, overbevissing en overconsumptie. De achteruitgang van de soorten die in de oceanen leven, brengt de gezondheid van de oceanen in het gedrang. En dit zal niet zonder gevolgen blijven als deze evolutie onverminderd verder gaat.

We zijn met zijn allen afhankelijk van de oceanen, aangezien ze zorgen voor de meeste zuurstof die we inademen, een belangrijke voedselbron zijn en soorten en stoffen bevatten die de geneeskunde kunnen vooruithelpen.

De oceanen zorgen ook voor miljoenen banen en zijn een recreatieve trekpleister. Maar wie zal er nog toe aangetrokken zijn om te snorkelen, duiken of pleziervaren als de diversiteit van het leven in de oceanen drastisch vermindert?

En tot slot mogen we niet vergeten dat de oceanen van grote invloed zijn op ons klimaat. Hoe groter de diversiteit van leven in de oceanen, des te gezonder de oceanen zijn, des te beter ze hun rol kunnen vervullen om ons klimaat op peil te houden en des te meer ze van dienst kunnen zijn om ons te helpen om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Klik hier voor meer informatie over de Werelddag van de Oceanen 2010.