Unesco Vlaanderen

Werelderfgoed in Afrika

Gepubliceerd op 08/07/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcentrum van UNESCO stelt een brochure voor met de voornaamste resultaten van de tweede rapporteringsronde over de staat van het werelderfgoed in Afrika. Concreet gaat het over de 44 Afrikaanse landen en hun 78 werelderfgoedsites (per januari 2010).

Sinds de eerste cyclus van verslaggeving over de situatie van het werelderfgoed in Afrika in 2002, boekte het continent een aantal successen. Zo sloten acht bijkomende landen zich aan bij de Werelderfgoedconventie, schrapte het Werelderfgoedcomité vier Afrikaanse sites van de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed en kwamen er 21 nieuwe Afrikaanse inschrijvingen bij op de Werelderfgoedlijst.

Ondanks bovenstaande lichtpunten, blijft Afrika ondervertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst. Minder dan negen procent van de Werelderfgoedsites bevinden zich in Afrika. Tezelfdertijd bestaat de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed voor 41 procent uit Afrikaanse sites. Verschillende daarvan liggen in conflictgebieden of streken die pas herstellen van een conflict, wat bijkomende moeilijkheden met zich meebrengt op het gebied van bewaring en bescherming.


Download de brochure UNESCO World Heritage in African Region