Unesco Vlaanderen

Wetenschappelijk congres over onderwatererfgoed van Wereldoorlog I

Gepubliceerd op 18/06/2014 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco organiseert een wetenschappelijk congres over het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog van 26 tot 28 juni 2014 in het Provinciaal Hof in Brugge. Dit evenement kan plaatsvinden dankzij de steun van de Vlaamse regering. Er worden wetenschappers, academici en vertegenwoordigers van relevante ngo's verwacht van over de hele wereld. Ze zullen de maritieme geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, de huidige toestand van het onderwatererfgoed en de bedreigingen ervan bespreken.

Dat Unesco de honderste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog aangrijpt om het onderwatererfgoed op de voorgrond te plaatsen, is niet toevallig. Scheepswrakken en archeologisch erfgoed dat gedurende honderd jaar onder water ligt, vallen immers onder de bescherming van de Conventie voor de Bescherming van het Cultureel Onderwatererfgoed die in 2001 door de Algemene Conferentie van Unesco is aangenomen. België trad in 2013 toe tot het verdrag.

Het wetenschappelijk congres zal verschillende aspecten van het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog behandelen: historisch en archeologisch onderzoek, wettelijke bescherming en nieuwe methodologieën voor de bescherming van grote metalen structuren onder water. Op die manier willen de organisatoren bijdragen tot de defragmentatie van het wetenschappelijk onderzoek naar onderwatererfgoed en tot de versterking van de wetenschappelijke netwerking daaromtrent.

Het eerste luik van het congres spitst zich toe op de wetenschappelijke waarde van sites met scheepswrakken en wat ze ons kunnen leren over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst zullen de deelnemers van gedachten wisselen over nieuwe oplossingen en mogelijke maatregelen om te helpen bij de bewaring en de bescherming van het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog dat te lijden heeft onder natuurlijke en door de mens veroorzaakte vernielingen tengevolge van sleepnetten, plunderingen en industriële recuperatie van oud metaal.

Unesco Conventie voor de Bescherming van het Cultureel Onderwatererfgoed

Activiteiten rond het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog bij Unesco