Unesco Vlaanderen

Winnaars van de UNESCO alfabetiseringsprijzen bekendgemaakt

Gepubliceerd op 06/07/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 24 juni jl. maakte de directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, bekend welke organisaties dit jaar de alfabetiseringsprijzen krijgen die de Organisatie jaarlijks toekent. De twee UNESCO King Sejong Literacy Prijzen ter waarde van 15.000 dollar werden uitgereikt aan de AULA Culturele Associatie en aan GOAL, een humanitaire organisatie die werkt in Soedan. De Associação PROGRESSO, een niet-gouvernementele organisatie uit Mozambique, won de UNESCO International Reading Association Literacy-Prijs, eveneens ter waarde van 15.000 dollar.

De AULA Culturele Associatie, een buurtbeweging uit Palma de Mallorca, werd in de bloemetjes gezet voor de manier waarop haar educatieve activiteiten erin slagen een hele resem van sociale groepen te bereiken, in het bijzonder vrouwen, immigranten uit Afrika en Zuid- en Oost-Europa en jongeren zonder diploma of bedreigd door sociale uitsluiting. De "actieve, flexibele op communicatie gebaseerde, educatieve programma's om ontwikkeling, intercultureel begrip en burgerschap te promoten" werden door de jury gewaardeerd.

GOAL Soedan werd gelauwerd voor zijn programma ter alfabetisering van vrouwen in ontheemde gemeenschappen in Soedan. Het programma hielp duizenden voor de oorlog gevluchte, ongeletterde vrouwen om het welzijn van haar familie en de gemeenschap te verbeteren en om de alfabetiseringsgraad te verhogen.

In Mozambique heeft de Associação PROGRESSO een alfabetiseringsprogramma ontworpen en geïmplementeerd bedoeld om gemeenschappen, structuren en netwerken te versterken in de provincies Niassa en Cabo Delgado. De NGO schenkt erg veel aandacht aan het gebruik van lokale culturen en talen in het lesmateriaal. De organisatie voorzag eveneens in trainingen voor schrijvers, uitgevers en drukkers om een continue productie van materiaal in deze talen te verzekeren en zodoende lezers te motiveren een boek ter hand te nemen.

De prijsuitreiking vindt plaats op de Internationale Dag van de Alfabetisering die doorgaat op 8 september a.s.