Unesco Vlaanderen

Cultural Diversity under Attack: Protecting Heritage for Peace

Gepubliceerd op 03/07/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco's acties voor de bescherming van cultureel erfgoed in crisissituaties.

Wie herinnert er zich niet de vernietiging van de monumentale Boeddhabeelden van Bamyan in Afghanistan? Het opblazen van de 16de eeuwse brug in Mostar, Bosnië en Herzegovina? De vernieling van de mausolea van Timbuktu in Mali en het daaropvolgende proces voor het Internationaal Strafhof? De berichten over het neerhalen van eeuwenoude beelden in Nimrud en Niniveh in Irak en de vernielingen in Palmyra in Syrië? Cultureel erfgoed, en de diversiteit waar het voor staat, liggen onder vuur. De bescherming en het herstel ervan zijn essentieel voor het heropbouwen van vrede.

Om een breed debat te voeren over de rol van cultuur bij herstel en verzoening, organiseerde Unesco in juni 2016 een tweedaagse bijeenkomst in Brussel met de steun van de Vlaamse overheid: “#Unite4Heritage. Cultural Diversity under Attack: Protecting Heritage for Peace”.

Een nieuwe brochure stelt de strategie van Unesco voor om cultureel erfgoed beter te beschermen voor, tijdens en na conflicten en biedt een samenvatting van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens de bijeenkomst in Brussel.

Unesco zet in op preventie, reactie en herstel. De deelnemers van de bijeenkomst bespraken dialoog, diplomatie, culturele rechten, vluchtelingen, wetgeving, herinnering, culturele zuivering en illegale handel in cultuurobjecten.

Download Cultural Diversity under Attack