Unesco Vlaanderen

Smaken uit biosfeerreservaten

Gepubliceerd op 22/05/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Recepten uit 19 landen van over de hele wereld.

Het Mens en Biosfeerprogramma van Unesco stelt recepten voor uit 19 landen ter gelegenheid van de Internationale dag voor biodiversiteit (22 mei).

Dit jaar is het motto van de internationale dag: 'Onze biodiversiteit, ons voedsel, onze gezondheid'. Bedoeling is om het bewustzijn te vergroten over de impact van het verlies van biodiversiteit op de voedselzekerheid. Volgens onderzoekers is meer dan 90 procent van de gewasvariëteiten en de helft van de rassen van gedomesticeerde dieren de afgelopen jaren verdwenen. Ook voor ons voedsel uit de zee zijn de vooruitzichten ook somber: alle 17 belangrijkste visgronden ter wereld worden op of boven hun duurzame grenzen bevist.

In biosfeerreservaten staat het streven naar duurzame ontwikkeling centraal. Deze gebieden kunnen een cruciale rol vervullen. Niet alleen voor het behoud van soorten maar ook voor het uitwerken van richtlijnen voor duurzame landbouwpraktijken.

Een digitale publicatie stelt 19 recepten uit biosfeerreservaten van over de hele wereld voor en schetst zo een beeld van de diversiteit van de gemeenschappen uit deze gebieden en hun eetgewoonten.

Download Flavours from Biosphere Reserves