Unesco Vlaanderen

Unesco meldt aanhoudende genderongelijkheid in culturele en creatieve industrieën

Gepubliceerd op 07/06/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Gender & Creativity: Progress on the Precipice, een nieuw rapport Unesco, benadrukt de noodzaak van beleidsmaatregelen om gendergelijkheid in de culturele en creatieve industrie te bereiken.

Het rapport onderzoekt bestaande verschillen op basis van geslacht in de sector. Het stelt ook vast dat deze verschillen zijn vergroot door de coronapandemie. Het roept op tot maatregelen om gendergelijkheid te bevorderen. Het belicht innovatief genderbeleid, maatregelen en programma's van over de hele wereld die als model kunnen dienen voor beleidsmakers.

Digitale kloof

Uit het rapport blijkt dat vrouwen onevenredig worden geconfronteerd met obstakels om toegang te krijgen tot digitale hulpmiddelen voor artistieke creatie en distributie, waaronder digitale muziekplatforms, online tutorials en software voor het mixen van geluid. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat wereldwijd 250 miljoen minder vrouwen dan mannen internet gebruiken, en vrouwen vertegenwoordigen nog steeds slechts 21% van de artiesten op elektronische muziekfestivals in Europa en Noord-Amerika.

Echte diversiteit

Gendergelijkheid is van fundamenteel belang om te zorgen voor een echte diversiteit aan culturele uitingen en gelijke kansen in artistiek werk en culturele werkgelegenheid. Uit kwalitatieve en kwantitatieve gegevens blijkt echter dat vrouwelijke en genderdiverse artiesten en makers nog steeds met tal van belemmeringen worden geconfronteerd, waaronder ongelijke toegang tot fatsoenlijk werk, eerlijke beloning en leidinggevende posities.

Veiligheid en welzijn

Het rapport onderzoekt ook de veiligheid en het welzijn van mensen van alle geslachten op de werkplek. Vrouwen en genderdiverse kunstenaars en creatieve professionals blijven het doelwit van intimidatie, pesterijen en misbruik. In de afgelopen jaren is de digitale omgeving de nieuwe grens geworden in de strijd voor gendergelijkheid en artistieke vrijheid.

Covid-19

De overweldigende negatieve impact van de covid-19-pandemie op gendergelijkheid is goed gedocumenteerd, van de toename van gendergerelateerd geweld, de onevenredige afwezigheid van meisjes in online lessen tot de beperkte geschiktheid van vrouwelijke professionals voor sociale en economische hulp. Hoewel vrouwen een sleutelrol hebben gespeeld bij het reageren op de crisis, zijn de genderongelijkheid over de hele lijn groter geworden. Volgens de publicatie zou covid-19, zonder de systematische toepassing van een genderperspectief op beleidsreacties, een langdurig regressief effect kunnen hebben op de gendergelijkheid in de culturele en creatieve sectoren, aangezien vrouwen onevenredig vertegenwoordigd zijn in de cultuur en andere sectoren die het zwaarst worden getroffen door de pandemie.