Unesco Vlaanderen

46 miljoen kinderen niet naar school in Zuid- en Oost-Azië

Gepubliceerd op 11/02/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

Nooit tevoren liepen er zoveel kinderen school in Zuid- en Oost-Azië, maar een groot aantal beëindigt zelfs het basisonderwijs niet en de regio is nog steeds goed voor het grootste aandeel in het aantal kinderen dat wereldwijd van school verstoken blijft. Een en ander staat te lezen in een nieuw rapport van het UNESCO Instituut voor Statistiek.

Het regionaal rapport voor Zuid- en Oost-Azie bundelt de meest recente onderwijsdata van 22 landen in de regio, gaande van de Filippijnen in het oosten tot Afghanistan en Ira n in het westen. In dit gebied liggen ook 5 van 's werelds meest bevolkte landen.

Het rapport schat dat er zo'n 46 miljoen kinderen geen school lopen in de regio. En toch groeide het aantal onderwijsinschrijvingen serieus in de periode tussen 1990 en 2000. In Laos en Bangladesh bijvoorbeeld steeg de inschrijvingsgraad met 15 tot 20%.

Maar het aantal inschrijvingen is maar een deel van het verhaal. Het rapport toont aan dat slechts de helft van de kinderen die de basisschool aanvatten in India, Laos en Myanmar (Birma) deze ook daadwerkelijk afmaken. Nepal, Cambodja en Bangladesh leggen niet veel betere cijfers voor: tussen de 35 en 38% van de kinderen verlaat er vroegtijdig de primaire onderwijscyclus.

De trend wordt ook duidelijk als je het aantal inschrijvingen in het basisonderwijs vergelijkt met het aantal in het secundair onderwijs. "Alhoewel er veel kinderen worden ingeschreven in het primair onderwijs, zullen maar zeer weinigen de kans krijgen om ook het lager secundair onderwijs aan te vatten," zo staat te lezen in het rapport.

Verder blijkt uit het rapport dat heel wat landen in de regio kampen met een serieus lerarentekort en dat er bovendien te weinig vrouwen in het onderwijs staan.

Het volledige South and East Asia Regional Report kan on line worden geraadpleegd op www.uis.unesco.org