Unesco Vlaanderen

Materiaal en opleiding voor afstandsonderwijs in Oekraïne

Gepubliceerd op 28/09/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Om het recht op onderwijs te waarborgen in Oekraïne, bieden Unesco en Google materiaal en opleiding om te voorzien in afstandsonderwijs.

Unesco stuurt een team van experts naar Oekraïne van 26 tot 29 september 2022 om te zorgen voor de juiste uitvoering van de noodmaatregelen die de Organisatie sinds het begin van de oorlog heeft genomen op het gebied van onderwijs en om de aanvullende behoeften ter plaatse te identificeren.

Grote schade aan onderwijsinfrastructuur

Volgens de nationale autoriteiten zijn in het land 2.243 onderwijsinstellingen beschadigd en 285 verwoest sinds Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel. Meer dan 40% van de Oekraïense scholen is het nieuwe studiejaar online begonnen

“Onderwijs is een grondrecht voor elk kind. Aangezien de voortdurende strijd scholen blijft beschadigen en veel Oekraïense leerlingen ervan weerhoudt terug te keren naar school, moeten we steun voor afstandsonderwijs bieden om de continuïteit van het leren te waarborgen”, aldus Unesco-directeur-generaal Audrey Azoulay.

Hulpmiddelen voor afstandsonderwijs

Om in deze behoeften te voorzien, deed Unesco in maart een beroep op haar partners in de Global Education Coalition. 25 leden beloofden steun, waaronder Google. Het bedrijf levert ten minste 43.000 Chromebooks en werkt samen met lokale organisaties om ongeveer 50.000 leraren op te leiden. Unesco zorgt voor de levering in Oekraïne en biedt volledige toegang tot de vele digitale educatieve bronnen van de coalitie.

Sinds het begin van de oorlog heeft Unesco een voortdurende dialoog gevoerd met het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van Oekraïne en technische bijstand verleend om het recht op onderwijs te beschermen en prioriteit te geven aan onderwijs in de humanitaire hulpverlening. Unesco benadrukt de boodschap dat leerlingen, leraars en scholen moeten worden beschermd tegen elke vorm van geweld, en dat scholen altijd veilige plekken moeten zijn.