Unesco Vlaanderen

Pulp Fiction actrice nieuwe UNESCO artiest voor de vrede

Gepubliceerd op 17/03/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De Portugese actrice Maria de Medeiros, die ook al verschillende films regisseerde en recent een zangcarrière lanceerde, is voortaan UNESCO artiest voor de vrede. Ze krijgt de titel omwille van haar "uitzonderlijk engagement voor het kunstonderwijs en voor het uitdragen van de idealen van de UNESCO". Het bijhorende symbolische lintje krijgt ze op 17 maart 2008 tijdens een officiële ceremonie op de hoofdzetel van de UNESCO in Parijs.

Maria de Medeiros werd geboren in Lissabon en speelde haar eerste filmrol op haar vijftiende in Silvestre van João César Monteiro. Sindsdien acteerde ze zowel in het theater als in films. Ze stond op de planken van Parijs in stukken van Corneille, Garcia Lorca, Mairet en Calderòn, en acteerde in films talrijke films. Het internationale publiek leerde haar vooral kennen dankzij haar rollen in Henry & June, waarin ze gestalte gaf aan Anaïs Nin, en Pulp Fiction.

Al vroeg in haar carrière begon Maria de Medeiros te regisseren. Na een aantal kortfilms volgde in 1999 haar eerste langspeelfilm: Capitães de Abri. Deze film over de Anjerrevolutie werd op verschillende filmfestivals bekroond. In 2004 regisseerde ze haar eerste documentaire: Je t'aime... moi non plus: Artistes et critiques over de relatie tussen filmmakers en recensenten.

Vorig jaar voegde ze een dimensie aan haar carrière toe met het uitbrengen van A Little More Blue, een album waarop ze nummers van Braziliaanse muzikanten zingt. Tijdens de ceremonie om haar titel van UNESCO artiest voor de vrede luister bij te zetten, zal ze met begeleiding van een jazztrio een concert geven.

UNESCO artiesten voor de vrede zijn bekende internationale figuren die elk op hun eigen manier helpen om de boodschap van de UNESCO te laten weerklinken door hun invloed, charisma en bekendheid. Eerder kregen onder meer zangeres Céline Dion, actrice Gong Li en flamencodanser Joaquín Cortés de eretitel.