Unesco Vlaanderen

Steun voor gevluchte Oekraïense vrouwelijke kunstenaars

Gepubliceerd op 13/06/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco werkt samen met een ngo om Oekraïense vrouwelijke kunstenaars te steunen die hun land ontvluchtten vanwege de oorlog. Samen met hun kinderen worden ze opgevangen in een culturele instelling in het land waar ze hun toevlucht vonden.

Miljoenen Oekraïners sloegen op de vlucht voor de oorlog in hun land. De overgrote meerderheid van hen zijn vrouwen en kinderen. Onder hen ook vrouwelijke kunstenaars die hun artistiek werk gedwongen moeten stoppen omwille van een gebrek aan financiën en materiaal. Om deze reden besloot Unesco een samenwerking aan te gaan met de ngo Perpetuum Mobile, initiatiefnemer van het Artists at Risk-platform dat culturele instellingen in meer dan 15 landen samenbrengt.

Kunstenaars die van het nieuwe programma kunnen genieten, worden voor minimaal drie maanden ondersteund door een culturele instelling in hun gastland. Ze zullen samen met hun kinderen worden opgevangen in artistieke residenties en krijgen ondersteuning op het gebied van netwerken, zichtbaarheid en het starten van nieuwe culturele projecten.

Het is de bedoeling dat de betrokken kunstenaars aan het einde van hun gastperiode zelfstandig zijn, of ze nu kiezen om terug te keren naar Oekraïne of om zich permanent in hun gastland te vestigen. In eerste instantie komen zo’n 30 kunstenaars en hun kinderen in aanmerking voor het programma.

Het programma vormt een aanvulling op de reeks noodmaatregelen die Unesco al sinds het begin van de oorlog heeft genomen om materieel en immaterieel cultureel erfgoed te beschermen, museumcollecties veilig te stellen en de illegale handel in cultuurgoederen te bestrijden. Vlaanderen steunt die inspanningen met een bedrag van 100.000 dollar uit het Flanders Unesco Trustfund (FUT).