Unesco Vlaanderen

Unesco bereidt noodhulp aan Haïti voor

Gepubliceerd op 14/10/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco wil zich inzetten om het onderwijs weer op gang te brengen.

Unesco en andere VN-agentschappen hebben een plan klaar voor het stroomlijnen van de humanitaire actie na de verwoestende doortocht van orkaan Matthew op Haïti. Het plan is gebaseerd op de noden die de overheid van het land vaststelde en richt zich in hoofdzaak op levensreddende hulpacties en beginnende herstelwerkzaamheden.

Het project van Unesco dat onderdeel is van het plan, wil het onderwijs zo snel mogelijk weer op gang krijgen. Het focust op:

  • Snelle en kleine herstelwerkzaamheden aan de infrastructuur (o.a. daken, deuren, water en sanitair, enz.)
  • Verdelen van schoolmeubilair en andere uitrusting om de klassen zo snel mogelijk te kunnen openen
  • Verdelen van didactisch en pedagogisch materiaal voor leerkrachten en leerlingen
  • Steun verlenen aan het ministerie van Onderwijs bij de coördinatie, opvolging en communicatie

Grote schade

Volgens de eerste vaststellingen van het ministerie van Onderwijs zijn er meer dan 300 zwaar beschadigde scholen, met name in de zwaarst getroffen zuidelijke delen van het land, waaronder Grand'Anse en Nippes en delen van het noordwesten.

De eerste beoordelingen geven ook aan dat 90% van de huizen zijn verwoest in de zwaarst getroffen gebieden. Het aantal gevallen van cholera neemt toe en omdat de meeste gewassen vernield zijn, dreigt ernstige ondervoeding en voedseltekort.

Humanitaire ramp

Het plan, een zogenoemde UN Flash Appeal, vraagt 119 miljoen dollar om 750 000 mensen in de komende 3 maanden levensreddende hulp en bescherming te bieden. Het voorstel van Unesco in het plan is gericht op de hervatting van de onderwijsactiviteiten in het secundair onderwijs, het beroepsonderwijs en het hoger onderwijs in de zeven meest getroffen departementen van Haïti.

Unesco en haar VN-partners vragen 4,3 miljoen dollar om de humanitaire noden van de onderwijssector te kunnen lenigen.

Orkaan Matthew veroorzaakte ernstige en wijdverbreide schade en overstromingen in het hele land. Er vielen honderden doden te betreuren. 1,3 miljoen mensen werden rechtstreeks door de orkaan getroffen en 750 000 van hen hebben dringend nood aan humanitaire hulp.