Unesco Vlaanderen

Unesco opent nieuwe school voor Syrische vluchtelingen in Irak

Gepubliceerd op 13/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Er is een nieuwe secundaire school geopend in het Basirma kamp voor Syrische vluchtelingen in de Koerdische regio van Irak op 12 april 2016. De Roj Awa Secundaire School zal werken in ploegen waardoor meer dan 500 leerlingen toegang krijgen tot secundair onderwijs.

Er was reeds secundair onderwijs in het Basirma kamp sinds 2014/15. Maar het vorige gebouw was klein en kon slechts 60 leerlingen ontvangen. Nu is er een nieuw gebouw opgetrokken door Unesco in het kader van het 'Verbeteren van de toegang tot secundair onderwijs voor Syrische vluchtelingen in Irak' project dat wordt gefinancierd door Japan.

Het nieuwe prefabgebouw bestaat uit zes klaslokalen, een administratieve ruimte, een opslagruimte en drie toileteenheden. Het is bemeubeld en uitgerust door Unesco. Drie klaslokalen zijn voorzien door de Noorse Vluchtelingenraad.

Er zijn meer dan 240 000 Syriërs aangekomen in Irak sinds het uitbreken van de crisis in Syrië. 97% van hen zijn geconcentreerd in de noordelijke provincies Duhok, Arbil en Sulaimaniya. Zeven van de acht kampen in de regio bieden secundair onderwijs aan voor Syrische jongeren. Toch blijft de toegang tot kwaliteitsvol onderwijs beperkt. Unesco runt zes scholen in het gebied.

Het door Japan gefinancierde project wil meer en beter secundair onderwijs aanbieden voor de Syrische jongeren in de Koerdische regio van Irak. Daarnaast wil het hulp bieden aan het ministerie van Onderwijs om het hoofd te bieden aan de impact van de Syrische crisis en om veilige leeromgevingen te creëren en leerkrachten op te leiden. Het maakt deel uit van het antwoord dat de Onderwijssector van Unesco tracht te formuleren op de impact van de Syrische crisis.


De inspanningen van Unesco voor onderwijs in noodsituaties